zondag 6 oktober 2013

Hummus!


Een tijdje geleden een dagje Amsterdam gedaan en uiteindelijk op de Haarlemmerdijk terecht gekomen. Je zal er geen grote ketens vinden maar je kunt er wel eindeloos winkelen voor bijzondere woonaccessoires, kleding, maar ook heerlijke restaurantjes om even te zitten of wat mee te nemen voor thuis. Je vindt er ook Le Sud op Haarlemmerdijk 118 met heerlijke broodjes en gerechten. Ik ging naar huis met een paar bakjes hummus. Het was lastig kiezen uit bijna 10 soorten – met bijvoorbeeld koriander of walnoten, kerrie etc. Te lekker!

Maar het is eigenlijk net zo makkelijk zelf te maken en maak dan gelijk een flinke voorraad en vries deze in! Lekker voor op brood met een tomaat of eitje en anders als dip met stukken komkommer, wortel, paprika, bleekselderij of courgette. Ook hier is een keukenmachine een must! De mijne had het laatst – na jaren trouwe dienst – begeven dus gelijk maar weer een nieuw apparaat aangeschaft.

Maargoed ... wat heb je nodig?1 blik kikkererwten van 400 gr.
3 eetlepels tahin (sesampasta, te koop bij de biowinkel)
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels gemalen komijn
2 eetlepels olijfolie
5 eetlepels uitlekvocht van de kikkererwten
½ theelepel gemalen chilipeper
zout en peper naar smaak

Werkwijze:
Laat de kikkererwten uitlekken, maar vang het vocht uit het blik wel op. Doe de kikkererwten samen met de tahin, citroensap, komijn, olijfolie, peper en zout en chilipeper in de keukenmachine en mix tot een gladde massa ontstaat. Misschien is het nog wat droog en gebruik daarvoor het vocht van de kikkererwten.

Deze variant is erg basic zonder knoflook of andere smaakmakers, maar voeg als je wilt nog één of twee teentjes knoflook toe! Maar denk dus ook aan hummus met koriander, sesam, walnoot, paprika, stukjes geitenkaas en munt, etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten