zondag 17 augustus 2014

Taartenparade deel 2 - Deense zomerfruittaart


Deel 2 van de taartenparade! Na de upside down Pruimentaart nu een zomerfruittaart met een heerlijke zoete verborgen laag van dadels en extra pure chocolade. Een taart met Deense roots. Het recept komt van de  - blog - A Tasty Love Story van de Deense Josephine Malene. Een jaar geleden kwam ik op deze blog terecht na een zoektocht naar lekkere en gezonde recepten. 

Deze taart heeft een harde bodem van amandelmeel, daar bovenop een zoete laag van gepureerde dadels, dan een knapperig laagje chocolade en tot slot een zachte romige topping met vers zomerfruit. Het origineel is met aardbeien, maar ik gebruikte blauwe bessen en friszure aalbessen. Klinkt bewerkelijk al die lagen, maar dat valt reuze mee!


Wat heb je nodig:
- voor de bodem -

120 gram amandelmeel
4 eetlepels agavesiroop
4 eetlepels kokosolie, gesmolten
4 eetlepels (amandel)melk
2 eetlepels (boekweit)meel
1/2 theelepel vanille
snufje zout

- dadel laag -
100 gram ontpitte dadels
1 theelepel kokosolie
1/4 theelepel citroensap
4 eetlepels water

- chocoladelaag - 
100 gram pure chocolade (bijv. 85% cacao)

- vanille crèmelaag -
200 ml (amandel)melk
1 ei
2 eetlepels agavesiroop
1 eetlepel bindmiddel (arrow root of maizena)
1 theelepel vanille

240 ml slagroom
1 citroen, de rasp ervan

400 gram bessen



Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom door elkaar tot een stevig deeg. Druk het deeg in een ingevette springvorm met een diameter van ongeveer 25 centimeter. Maak aan de zijkanten een wat hogere rand (zie foto), want er komen nog wat lagen bovenop. Bak de bodem ongeveer 13 minuten of wat langer totdat deze goudbruin kleurt. Laat volledig afkoelen voordat je de dadel laag erop doet.

Voor de dadel laag mix je de dadels samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine tot een glad mengsel. Smeer dit gelijkmatig uit over de bodem van de taart. Smelt de chocolade en giet deze over het dadel mengsel. Werk snel, want de chocolade stolt snel weer. Geef ook de opstaande rand een laagje chocolade. Deze laag zorgt ervoor dat het vanillemengsel zich niet vermengt met de dadels en de amandelbodem en de bodem dus knapperig blijft.

Voor de vanillelaag doe je de ingrediënten in een steelpannetje op laag vuur en klop je deze met een garde rustig door elkaar. Voorkom klontjes of dat het aanbrand op de bodem. Na ongeveer 5 a 10 minuten wordt het mengsel dikker. Zorg dat het uiteindelijk zo stevig is dat het niet uitloopt als je de taart later aansnijdt. Giet het vanillemengsel over om af te koelen in een andere kom. Klop ondertussen de slagroom en doe daarna de citroenrasp erdoor. Meng de slagroom pas door het vanillemengsel als dat volledig is afgekoeld. Eerst een klein beetje slagroom erbij (familie maken) en pas als dat goed opgenomen is de rest van de slagroom erdoor. Meng dit niet langer dan nodig om het luchtig te houden.

Tot slot giet je dit over de chocoladelaag. Doe als laatste de bessen bovenop de taart.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten