maandag 11 augustus 2014

Taartenparade deel 1 - Upside down Pruimentaart


Mijn verjaardag in augustus is altijd een goede gelegenheid om weer eens een taartenparade op tafel te zetten. Vorige jaar de Frambozen Cheescake, dit jaar kon ik niet kiezen dus werden het drie soorten: deze pruimentaart, een blauwe bessencake en een zomerfruittaart met verborgen chocolade. Nu deel 1, deel 2 en 3 volgen snel!


Deze upside down pruimentaart is gebaseerd op weer een recept van Green Kitchen StoriesHet originele recept is een rabarbertaart, maar daar heb ik nog niet eerder mee gewerkt en ik had nog heerlijke nagenoeg rijpe pruimen liggen. De laatste tijd maakt Green Kitchen Stories ook steeds vaker een mooi kort filmpje van hun recepten. Zo ook van deze rabarbertaart. Kijken is maken! De rabarbertaart is wel iets bewerkelijker door het koken en inkoken van de siroop. Dat kost dus ook iets meer tijd bij de voorbereiding. Pluspunt dus: deze is sneller klaar!

Voor op je boodschappenlijst:
12 stevige, maar bijna rijpe pruimen
200 gram amandelmeel
75 gram boekweitmeel
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels maanzaad
1/2 theelepel zout
100 gram kokosolie of roomboter op kamertemperatuur
100 ml agavesiroop
2 citroenen: de rasp ervan
3 eieren, gesplitst
250 ml Griekse yoghurt


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met een diameter van 22 cm met bakpapier. Ik maak van het bakpapier meestal eerst een prop en vouw die dan weer uit in het bakblik, dan vormt het zich makkelijker. Was de pruimen en halveer ze. Leg ze met de zachte binnenkant op het bakpapier. Vul de open plekken in met kleinere stukjes pruim tot de bodem helemaal bedekt is.Meng de droge ingrediënten - amandelmeel, boekweitmeel, maanzaad, zout, bakpoeder - in een kom. In een andere kom meng je met een mixer de kokosolie, agavesiroop, rasp van de citroen en het eigeel. Klop nog een minuutje door tot het luchtig is en meng er dan alle droge ingrediënten door en de Griekse yoghurt. Maak daarna de haken van de je mixer goed schoon en klop in een derde kom het eiwit luchtig en stevig. Er moeten pieken ontstaan die rechtop blijven staan. Vouw daarna het eiwit door de rest van het mengsel. Dat giet je tot slot in het bakblik met de pruimen. Strijk de bovenkant glad en bak de taart 50 minuten in de oven. Eventueel wat langer als de bovenkant nog wat licht is. Prik even in de taart met een tandenstoker. Als die er schoon uitkomt is de taart gaar. 


Laat de taart in elk geval nog een half uur afkoelen. Verwijder daarna de ring van de springvorm (zie foto) en zet de taart op een mooi bord of schaal. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Heerlijk met wat slagroom of Griekse yoghurt. Het origineel was met rabarber, ik gebruikte pruimen, maar stevig fruit als perziken of abrikozen kunnen natuurlijk ook. Zachter (zomer)fruit als bessen of aardbeien zijn niet geschikt om in de oven mee te bakken. Extra pruimen in kleine stukjes door het beslag mengen kan natuurlijk ook.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten