zaterdag 6 september 2014

Taartenparade deel 3 - Blueberry-lemoncake



Deel 3 van de "taartenparade" en misschien wel de lekkerste taart voor het laatst bewaard ... de blueberry-lemoncake! Zowel op de blog van Green Kitchen Stories als in hun gelijknamige eerste boek staan verleidelijke recepten die er allemaal even smaakvol uit zien en ook proeven. Ik verheug me dus nu al op - de Nederlandse vertaling van - hun tweede boek Green Kitchen Travels! Maar, terug naar de taart ... verse zomerse Hollandse blauwe bessen, fris citroenrasp en knapperig, nootachtig maanzaad: een gouden combi!

Onderaan staat ook de voedingswaarde voor deze taart op basis van 10 personen en eventuele variaties als je rekening wilt houden met koolhydraten, eiwitten en vetten per portie.

Voor op je boodschappenlijst.
De ingrediënten voor de cake zijn (voor 10 personen): 
150 gram amandelmeel
200 gram volkoren (spelt)meel
3 eetlepels maanzaad
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel appelazijn
1/3 theelepel zout 
80 ml kokosolie
80 ml agavesiroop of honing
2 citroenen (rasp en sap)
3 grote eieren
300 gram blauwe bessen (waarvan 150 gram voor de topping)

Voor de topping heb je nodig:
250 Griekse yoghurt (uitgelekt! dus begin op tijd ...) 
1/3 theelepel vanillemerg
Voeg eventueel honing of agavesiroop toe als je een zoetere topping wilt.

Aan de slag!
Pak een kom, hang hier een vergiet boven met daarin een schone theedoek en doe daarin de Griekse yoghurt. Om eventuele zeepresten of zeepgeur te voorkomen kan je de theedoek afspoelen met koud water en knijp hem daarna goed uit. Laat de yoghurt een paar uur in de koelkast uitlekken. Het uitlekvocht in de kom heb je niet meer nodig. De yoghurt is door het uitlekken mooi stevig geworden en loopt straks niet van je taart af. Boen ondertussen de citroenen schoon, rasp ze, halveer ze en doe het sap van één halfje bij de uitgelekte yoghurt samen met het vanillemerg. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 22 centimeter in en bedek de bodem eventueel met keukenpapier. Meng alle droge ingrediënten - meel, maanzaad bakpoeder, baking soda en zout - in een kom. Laat in een steelpannetje de kokosolie en agavesiroop warm worden (hoeft niet te koken!). Voeg hier de citroenrasp en het sap van de andere drie halfjes citroen aan toe.
Voeg het warme mengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en meng door elkaar. Kluts apart de eieren even los, samen met het appelazijn en voeg ook toe aan het beslag. De helft van de blauwe bessen kan er ook bij. Giet het mengsel over in de bakvorm en bak dit in de oven in  ongeveer 45 minuten gaar. Controleer tegen het einde van de baktijd regelmatig of de kleur van de bovenkant niet te donker wordt en natuurlijk of de cake gaar is. Laat de cake goed afkoelen voordat je de yoghurt erop doet. Verdeel als laatste de resterende 150 gram blauwe bessen over de yoghurt, et voilà!


Als je de taart in 10 punten snijdt, is de voedingswaarde per stuk: 334 calorieën, 25 gram koolhydraten, 9 gram eiwitten, 21 gram vet en 5 gram vezels.

Tip: wil je een taart met minder vetten, vervang dan de Griekse yoghurt eens door magere kwark en laat die ook uitlekken. Daarnaast kan je een deel van het amandelmeel vervangen door een gelijk deel van een ander meel. Amandelmeel heeft meer vetten, maar bevat weliswaar minder koolhydraten dan gewoon meel. Dus kies wat bij jou past. Bovendien is amandelmeel een stuk prijziger dan gewoon meel. Niet onbelangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten