zaterdag 19 oktober 2013

PompoensoepSimpel en zalig, wat wil je nog meer! De herfst is begonnen en overal zijn weer volop pompoenen te verkrijgen. Voor deze soep gebruik ik de ‘Hokkaidopompoen’. Klinkt on-Hollands, maar dit is een bekende pompoen die in de supermarkt om de hoek makkelijk te verkrijgen is. Hij heeft een feloranje schil en ook het vruchtvlees is knaloranje! En de smaak? Heerlijk zoet! Ik gebruik een pompoen van 600 gram. Hiermee kan je twee flinke kommen soep mee maken of drie wat kleinere, net hoeveel trek je hebt. Je hebt nodig:

600 gram pompoen
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
¾ theelepel (zoet) gerookt paprika poeder*
1 rode ui (diameter 4 cm)
2 teentjes knoflook
300 à 400 ml kokend water
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen goed, je kunt de schil laten zitten en straks gewoon opeten. Voor het snijden van de pompoen zijn wel wat spierballen nodig. Gebruik een snijplank en een scherp mes en snijd eerst een kapje van de boven- en onderkant. Je kunt de pompoen zo mooi stevig neerleggen of leg er nog een theedoek onder, zodat de pompoen bij het snijden niet wegglijdt. Snijd de pompoen door de helft en verwijder de pitten en de ‘dradige’ binnenkant. Snijd het vruchtvlees in smalle parten.

Natuurlijk kan je de pompoen in stukken koken, maar de pompoen krijgt veel meer smaak door deze in de oven te roosteren. Gebruik een braadslee en leg hierin de stukken pompoen. Maak een marinade van de olijfolie, komijn, koriander en de paprika poeder en wrijf hiermee de stukken pompoen in. Snijd een rode ui in stukken en pel twee teentjes knoflook en leg deze tussen de pompoen. Rooster de pompoen tot deze zacht is in 35 tot 40 minuten. Doe de inhoud van de braadslee in een pan, voeg kokend water toe en pureer dit tot een gladde, maar stevige soep.

Eet de soep vegetarisch of voeg eventueel wat gerookte kip toe en verwarm deze kort in de soep als deze gepureerd is. Eet smakelijk!

* Gerookt paprikapoeder komt o.a. uit Spanje en koop je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Er is een zoete en hete variant van het merk La Chinata te koop.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten