zondag 6 april 2014

Sushi met quinoa!


Aziatische bonbonnetjes ... sushi! Ik kan er geen genoeg van krijgen! Af en toe is zo'n all you can eat concepten heerlijk, maar het is gemakkelijk zelf te maken. Als je wat groenten in huis hebt, nori vellen en wat rijst of quinoa kan je aan de slag voor deze vegetarische sushi. Maar het is ook heerlijk met wat gerookte zalm of forel, of stukjes kip.

Welke ingrediënten heb je nodig voor 1 persoon?
2,5 nori vel
50 gram quinoa (koken en laten afkoelen)
4 eetlepels hummus
1 kleine wortel in dunne plakjes
1 rijpe tomaat in kleine stukjes
1 halve avocado in plakjes


Hoe ga je te werk?
 
Leg een sushimatje op een snijplank en leg daarop het nori vel. Dit heeft een ruwe en een gladde kant. Leg de ruwe kant naar boven. Smeer een flinke eetlepel hummus uit over tweederde van het nori vel. Gebruik hiervoor (uiteraard) zelfgemaakt hummus met bijvoorbeeld koriander, dat geeft extra pit aan de sushi. Verdeel daarover een deel van de quinoa. Leg ongeveer 5 centimeter van de onderkant in een lijn de plakjes wortel, tomaat en avocado. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten, zoals vlees of vis. Maar ook taugé, komkommer, paprika of courgette zijn makkelijk te verwerken in sushi. Of denk eens aan geraspte limoen voordat je de sushi oprolt, lekker fris! 

Als je de groenten maar in kleine stukjes snijdt waardoor de sushi makkelijk op te rollen is. Voordat je het nori vel gaat oprollen, maak je de bovenste centimeter van het vel een beetje nat met water, dat zorgt ervoor dat het vel blijft plakken en de sushirol niet losraakt. Rol het vel nu op met het sushimatje. Rol het stevig dicht, zodat je mooie compacte sushi krijgt. Leg de rol even apart met het uiteinde van de rol naar onderen. Pak het volgende nori vel en begin opnieuw. Als alle rolletjes gemaakt zijn, pak je een scherp mes en maak je die nat met wat koud water. Hierdoor blijft de sushi niet zo snel plakken aan het mes. Hoe scherper het mes, hoe makkelijk je door de sushi snijdt en hoe mooier en ronder de sushi wordt.

Serveer de sushi op een mooie schaal samen met de wasabi en soya saus, die natuurlijk niet mogen ontbreken! Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten