dinsdag 18 maart 2014

Baba ganoush


Wil je weer eens wat anders dan hummus? Dan is deze aubergine puree van Arabische origine een heerlijk alternatief. Doordat de aubergine in de oven wordt gegrild (of op de barbecue) krijgt het gerecht een rokerige smaak. Lekker bij de borrel of op brood met gegrilde groenten of bij falafel (recept volgt nog!).

Wat heb je nodig?
2 aubergines
1½ eetlepel tahin (sesampasta)
1 teen knoflook (uitgeperst)
2 eetlepels olijfolie
peper en zout

Werkwijze:
Zet de oven op de grilstand. Snijd ondertussen de aubergines in met een mes: kleine sneetjes aan alle kanten van de aubergine, van onder tot boven. Doe je dit niet dan kan de aubergine 'ontploffen', omdat het zijn warmte niet of onvoldoende kwijt kan. Leg de aubergines op een bakplaat en plaats deze onder de gril. Blijf in de buurt van de oven en keer de aubergines regelmatig om, zodat alle kanten goed zwart worden. De aubergines worden rimpelig en verschrompelen. Dit duurt ongeveer 30 a 40 minuten.

Je kunt daarna het vel van de aubergine heel makkelijk verwijderen. Schraap het vel schoon en mix de aubergines kort met de uitgeperste knoflookteen in een keukenmachine. Schep dit mengsel in een schaaltje en voeg de tahin, olijfolie, en peper en zout naar smaak toe. Je kunt de baba ganoush eventueel mengen met wat yoghurt of magere kwark als je de smaak te sterk vindt (of uitgeschoten bent met de knoflook).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten