zaterdag 19 oktober 2013

Pompoensoep



Simpel en zalig, wat wil je nog meer! De herfst is begonnen en overal zijn weer volop pompoenen te verkrijgen. Voor deze soep gebruik ik de ‘Hokkaidopompoen’. Klinkt on-Hollands, maar dit is een bekende pompoen die in de supermarkt om de hoek makkelijk te verkrijgen is. Hij heeft een feloranje schil en ook het vruchtvlees is knaloranje! En de smaak? Heerlijk zoet! Ik gebruik een pompoen van 600 gram. Hiermee kan je twee flinke kommen soep mee maken of drie wat kleinere, net hoeveel trek je hebt. Je hebt nodig:

600 gram pompoen
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
¾ theelepel (zoet) gerookt paprika poeder*
1 rode ui (diameter 4 cm)
2 teentjes knoflook
300 à 400 ml kokend water

zondag 6 oktober 2013

Hummus!


Een tijdje geleden een dagje Amsterdam gedaan en uiteindelijk op de Haarlemmerdijk terecht gekomen. Je zal er geen grote ketens vinden maar je kunt er wel eindeloos winkelen voor bijzondere woonaccessoires, kleding, maar ook heerlijke restaurantjes om even te zitten of wat mee te nemen voor thuis. Je vindt er ook Le Sud op Haarlemmerdijk 118 met heerlijke broodjes en gerechten. Ik ging naar huis met een paar bakjes hummus. Het was lastig kiezen uit bijna 10 soorten – met bijvoorbeeld koriander of walnoten, kerrie etc. Te lekker!

Maar het is eigenlijk net zo makkelijk zelf te maken en maak dan gelijk een flinke voorraad en vries deze in! Lekker voor op brood met een tomaat of eitje en anders als dip met stukken komkommer, wortel, paprika, bleekselderij of courgette. Ook hier is een keukenmachine een must! De mijne had het laatst – na jaren trouwe dienst – begeven dus gelijk maar weer een nieuw apparaat aangeschaft.

Maargoed ... wat heb je nodig?